Pardubické zastupitelstvo ve čtvrtek projedná případnou výstavbu zvířecího útulku v lesoparku na Dukle. Proti umístění vznikla petice. Rozporuplné reakce vyvolává návrh i mezi zastupiteli. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). Současný útulek ve Štrossově ulici nemá odpovídající zázemí. Město řeší otázku stěhování útulku skoro 20 let.

Objekt v lesoparku na Dukle, v kterém byla například dřív diskotéka a restaurace, opravit nelzee, protože je ve špatném stavu. A je pro útulek i malý. Studie proto navrhuje stavbu zbourat a postavit novou budovu s výběhy. „Celá studie měla ukázat, jestli je objekt Bobr v lesoparku vhodný k rekonstrukci. Ukázalo se, že ne. V tuto chvíli se měl projekt zastavit a posoudit i ostatní lokality. Máme hezký návrh na útulek, který je použitelný na jiném místě,“ řekl Kvaš. ODS proto podle něj projekt nepodpoří. Zastupitelé ANO, které je s ODS v koalici, se naopak chystají hlasovat pro nový útulek na Dukle.

Už v roce 2003 se rozhodlo, že přebudujeme útulek na veterině (ve Štrossově). Byl kapacitně nedostatečný. Letos nám dala hygiena výtku kvůli výběhům, budeme je rozšiřovat. Vnímám námitky (proti vybudování nového útulku na Dukle) a zároveň (jim) budu tvrdě oponovat. Jakmile navrhneme útulek jinde, bude proti němu zase petice,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).
V útulku má být i denní centrum pro školy, zázemí pro městskou policii, která by vše měla provozovat.

Ve výbězích by psi mohli být do 17:00. Lidem vadí, že útulek by byl na Dukle blízko základní školy, obávají se, že psi budou štěkat a bude to slyšet i okolních domech. Mají strach ze zvýšení dopravy. Podle starosty Městského obvodu V Jiřího Rejdy (ANO) jsou ale některé obavy liché. „Lidé protestují proti něčemu, s čím se ještě nemohli seznámit. Nebude zvýšení dopravy, u školy je zákaz vjezdu a ten tam zůstane,“ řekl starosta.

Pokud zastupitelé v lesoparku útulek odmítnou, město navrhne prověření dalších lokalit, což je bývalý kasárenský areál Hůrka na Dubině, les na druhé straně od plochodrážního stadionu. Radnice má i pozemky ve Free Zoně, kde není okolní zástavba a jsou tam jen silážní jámy. Stále otevřené téma útulku navíc blokuje jiný městský projekt v areálu veteriny ve Štrossově ulici, totiž výstavbu domova seniory, který tam má vzniknout, dodal náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Autor: ČTK

Zdroj: ČTK