Muzeum v Bruntále má novou expozici. Přírodu Jesenicka tam návštěvníci mohou poznávat prostřednictvím rozšířené a virtuální reality. Nová expozice přišla na 5,3 milionu korun. Náklady uhradil kraj, který je zřizovatelem muzea. Novinářům to sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Expozice přírody na bruntálském zámku se po dvaceti letech od svého vzniku zásadně proměnila. Zmizely vypreparované exponáty živočichů umístěných do dioramat, tedy instalací evokujících reálné prostředí. Jesenickou přírodu teď návštěvníci muzea poznají prostřednictvím moderních technologií. Je to krok směrem k moderním trendům v muzejnictví,“ uvedla mluvčí.      

Prostřednictvím tabletu či mobilu si návštěvníci díky rozšířené nebo virtuální realitě zblízka prohlédnou zvířata i rostliny. „Moderní technologie tak umožní zajímavé zážitky, těsně vedle nich projde divočák nebo mohou vidět, jak ze semínka vyroste vysoký strom. Moderní technologie jsou součástí běžného života, takže do muzea patří také. Navíc doufám, že tento způsob zaujme i mladou generaci a do muzea ji naláká,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Návštěvníci budou moci využít nejen své vlastní mobilní zařízení, do kterého si přes QR kód nainstalují potřebnou aplikaci, ale v muzeu budou k zapůjčení také tablety.

Právě kvůli půjčování tabletů je nutné, aby si návštěvnické skupiny, jako jsou například školní třídy či zájmové kroužky, rezervovaly návštěvu expozice předem. Jednotlivci si prohlídku předem objednávat nemusí, rezervace ale možná samozřejmě je. Věřím, že se nové moderní pojetí bude lidem líbit. Je to posun k nejmodernějším trendům v muzejnictví, které do budoucna plánujeme zavádět i v dalších krajských muzeích. Na prvky rozšířené reality se lidé mohou těšit například i v Kosárně v Karlovicích,“ uvedl Curylo. Nová expozice s moderními technologiemi podle ředitelky muzea Květoslavy Málkové umožňuje nejen vizuální, ale i audio zážitek. Muzeum tak bude přístupnější i lidem se zrakovým postižením.

Autor: Bruntál

Zdroj: ČTK