V současnosti se na území České republiky nacházejí čtyři národní parky: Národní park Šumava, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko a Krkonošský národní park. V následujících letech by k těmto národním parkům mohly přibýt další dva. Oznámila to koalice Spolu a Pirátů se starosty. Jedná se konkrétně o Křivoklátsko a Soutok Moravy a Dyje.

Křivoklátsko do roka

Již desítky let chráněné území cca 30 km západně od Prahy známé také jako přírodní klenot Česka, patří mezi nejnavštěvovanější přírodní oblasti. Pyšní se pestrými lesy, říčními kaňony, skálami i stepi. O zvýšení ochrany nejcennější části Křivoklátska se mluví již od roku 2008, kdy byl schválen záměr vyhlášení místa národním parkem. Místní lesníci i obce byly tehdy proti, protože stávající ochranu považovaly za dostatečnou. Zpřísnění ochrany pak o pět let později odmítli krajští radní. Místní vedení regionu ovšem letos v červu dalo najevo, že již tento postoj nezastává a svolilo k jednání.

Národní park Křivoklátsko je připravený včetně zonace a projednání. Stačí tedy jen politické rozhodnutí a zákonem tento národní park vyhlásit. Troufnu si říci, že zde není žádná překážka, aby se tomu tak do roka nestalo,“ potvrdil expert na životní prostředí KDU-ČSL Petr Hladík.

Soutok do čtyř let

U soutoku Moravy a Dyje najdeme především říční krajinu lužních lesů a luk s mohutnými starými duby. Místo připomíná svým vzhledem prales, a díky tomu si vysloužilo přezdívku Moravská Amazonie. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny se jedná o největší komplex lužních lesů ve střední Evropě. Útočiště tam nachází mnoho ohrožených druhů, mezi kterými se objevil koncem minulého století také orel královský. I přesto ale není místo žádným způsobem chráněno a nenajdeme tam ani jednu značenou turistickou stezku. Chráněné území totiž zažíná až za hranicemi Slovenska.

Zde jsme tedy na začátku, ale při intenzivní práci a komunikaci je možné národní park přichystat a možná i na konci volebního období vyhlásit,“ doplňuje Petr Hladík.

Autor: koalice Spolu a Pirátů

Zdroj: ZDE