Lídr pivovarnického průmyslu v České republice, Plzeňský Prazdroj, se rozhodl skoncovat s prodejem piv v PET lahvích. Prazdroj tak reaguje na sílící trend a nutnost dnešní doby. Zatímco v letech 2014 a 2015 činil podíl piva prodávaného v PET lahvích zhruba 7 procent, v letech posledních se podíl snížil na tři až čtyři procenta.

Plzeňský Prazdroj před dvěma lety upustil od stáčení piva do plastových lahví u značek Gambrinus, Radegast a Klasik. Donedávna se do PET lahví stáčely například značky Velkopopovický kozel nebo Primus, a s tím je od nového roku konec. V obchodech se nyní doprodávají poslední kusy, které byly vyrobeny v prosinci. Kam se teď pivo stáčí? Jedná se o vratné a znovupoužitelné obaly jako jsou sudy a skleněné lahve. Momentálně je pivo stáčeno do skleněných lahví, sudů, tanků a plechovek. Zákazníci přešli od nákupu piva v PET lahvích z 1/3 k nákupu piva v plechovkách a ze 2/3 k nákupu piva ve skleněných lahvích.

„Rozhodnutí skončit s PET lahvemi souvisí s dlouhodobou snahou minimalizovat dopad našeho podnikání na životní prostředí,“ řekla ředitelka komunikace Pavlína Kalousová. Plzeňský Prazdroj směřuje k co nejvyšší frekvenci používání vratných obalů anebo výrobě obalů z recyklovaných materiálů. „Ukončením stáčení piva do plastových obalů ušetříme ročně přes 1 300 tun plastu,“ dále řekla Kalousová.

Poslední naplněnou lahví byla loni 10. prosince lahev Primusu, čímž byl provoz linky ukončen. Za tu dobu se na ní naplnilo 3,8 milionu hektolitrů piva. Stáčecí linku na PET lahve nyní budeme demontovat,“ řekl Kovář. Přičemž stáčecí PET linka Plzeňského Prazdroje disponovala maximální kapacitou výroby 18 000 lahví za hodinu.

Naskytuje se otázka, proč není možné recyklovat i plastové lahve. Odpovědí je, že lahve jsou speciálně upraveny a obsahují vnitřní ochrannou membránu, která pomáhá zachovat kvalitu piva. Proto není možné tyto PET lahve recyklovat a společnost usiluje o přechod na šetrnější obaly. Právě hliník se zdá být ideálním materiálem. „Výhodou hliníku je, že jej lze recyklovat v podstatě donekonečna, přičemž kvalita materiálu zůstává stejná. V případě zavedení zálohového systému bude možné ze starých plechovek téměř beze zbytku vyrábět nové,“ řekla Kalousová.

Odkaz na webové stránky. 
Autor: Plzeňský Prazdroj
Zdroj: Odkaz na článek zde.