V Dolních Věstonicích na Břeclavsku vznikne za 45 milionů Dům přírody Pálavy, který naváže na objekt muzea. Částkou 21,6 milionu korun na něj přispěje Jihomoravský kraj, řekl Petr Holeček z tiskového oddělení krajského úřadu. Zbytek by měl uhradit Státní fond životního prostředí. Kraj chtěl původně přispět částkou 7,2 milionu. Radní ale rozhodli o zvýšení podpory na 21,6 milionu s ohledem na růst cen stavebních materiálů a prací a kvůli náročnosti realizace.

Projekt Domu přírody Pálavy jsme podpořili již v minulosti. Původní rozpočet byl vypočítán v roce 2018 před skokovým zdražením stavebních materiálů a prací. Je proto nutné jeho financování upravit,“ uvedl hejtmanův náměstek Lukáš Dubec (Piráti).

Dům přírody Pálavy naváže na objekt muzea v Dolních Věstonicích. Vznikne novodobá přístavba vstupních prostor návštěvnického centra a rozšíří se prostor expozice. Pro návštěvníky bude nově také otevřena promítací místnost, učebna a dílna. Suterén objektu slouží jako hlavní expozice a je přístupný po hlavním schodišti a výtahem.

Areál muzea bude mít střešní zahradu, mokřad a edukační prvky. „Muzeum se v budoucnosti dozajista stane vyhledávaným turistickým cílem. Návštěvníci se v nových interaktivních expozicích dozvědí o unikátní pálavské krajině, jejím ekosystému, kultuře a historii,“ řekl Dubec.

Autor: Mendelova univerzita v Brně
Zdroj: ČTK