Středočeské hejtmanství rozdělí jako dotaci pro životní prostředí téměř 30 milionů korun, hlavně na obnovu rybníků. Podpoří zadržování vody v krajině i ekologickou osvětu. Dotaci získá 55 projektů, rozhodli dnes středočeští krajští radní. Rozhodnutí ještě musejí potvrdit zastupitelé, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství David Šíma. 

„Nejčastěji budeme vyplácet částku jeden milion korun, a to na rekonstrukce a revitalizace rybníků a menších vodních nádrží. Také podpoříme například výstavbu tůní v Líšnici u Prahy nebo v meandru Šternberského potoka ve Slaném – Kvíci,“ uvedla radní pro životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Opatření podle ní zajistí lepší zadržování vody v krajině a zabrání nežádoucímu vysušování.

Vzdělávání v oboru životního prostředí hejtmanství podpoří například příspěvkem 500.000 korun na druhu etapu projektu Ekologického centra Orlov, který je věnovaný Národnímu geoparku Barrandien. Dotace poputují také na pořádání soutěže pro mladé přírodovědce či vybudování Lesního centra pro Environmentální vzdělávání a výchovu dětí základní a mateřské školy v Kojeticích.

Autor: Středočeské hejtmanství
Zdroj: ČTK