Pražský magistrát rozdělí mezi městské části na dotacích 160,2 milionu korun na projekty související s adaptací na klimatické změny, což je zhruba stejně jako loni. Město podpoří několik desítek projektů, které se týkají energetiky, dopravy, tzv. cirkulární ekonomiky a adaptačních opatření na změnu klimatu. Vyplývá to z dokumentu, který dnes projednal magistrátní finanční výbor. Praha v roce 2019 klimatický závazek snížit emise CO2 do roku 2030 o 45 procent.

Obeslali jsme všechny městské části, abychom shromáždili projekty a žádosti o dotace,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Na magistrát dorazilo 116 žádostí, z nichž bylo vybráno 52 projektů od 40 městských částí.

Projekty městských částí se z velké části týkají výsadby stromů nebo keřů a údržby zeleně. Například Šeberov a Koloděje budou sázet nové aleje, Satalice založí louku, Praha 9 prodlouží park Přátelství.
Radnice chystají projekty revitalizace ploch, obnovy cest a mobiliář, jejichž součástí je často obnova zeleně. V seznamu projektů jsou rovněž opravy budov, které v rámci úspor energií budou zatepleny a dostanou nová okna a některé budou osazeny fotovoltaickými panely. Dalšími jsou projekty na zadržování vody, kdy vzniknou pítka, mlžítka a další vodní prvky.

Opoziční zastupitel Ivan Pilný (ANO) na jednání výboru kritizoval finanční náročnost zmíněného klimatického plánu. „Když bude draho, tak ať je aspoň zeleno. Těch 160 milionů mělo být v nynější situaci přiděleno jinam. Klimatický plán a jeho financování se zdá problematický a měl by být revidován,“ řekl Pilný. Hlubuček s kritikou nesouhlasil, plán je podle něho nyní revidován a v červnu jeho novou verzi projednají městští zastupitelé.

Praha se v životním prostředí chce zaměřit mimo jiné na boj se suchem. Při něm chce budovat nádrže na zadržení vody, sázet stromy, opravovat rybníky a vodní toky a změnit druhové složení lesů a zeleně. Do roku 2030 by mělo město investovat 230 miliard korun do opatření snižujících emise oxidu uhličitého.

Autor: Magistrát hl. m. Praha
Zdroj: ČTK