Ministerstvo životního prostředí (MŽP) schválilo dotace za více než 2,2 miliardy korun. Podpora míří do projektů zaměřených zejména na fotovoltaiku a energetické úspory. S projekty uspělo 230 žadatelů z různých výzev Národního programu Životní prostředí i Modernizačního fondu, dotace půjdou z Národního plánu obnovy.

„Proces schvalování dotací běží průběžně, takže další projekty budou následovat, uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Podporu na výstavbu nové fotovoltaické elektrárny získala například Agrofarma Dubnice na Bruntálsku, elektřina ze solárních panelů se bude také nově vyrábět v areálu brněnské teplárny na Špitálce a svoji elektrárnu chystá i město Horní Jiřetín na Mostecku. Podle ministerstva jich po celém Česku vznikne dalších 50.

Téměř 50 obcí pak získalo peníze z Národního plánu obnovy na energetické úspory svých veřejných budov, na opatření využijí dotace celkem za 800 milionů korun. Například v Kyškovicích na Litoměřicku sníží energetickou náročnost kulturního domu, v Dobroslavicích na Opavsku opraví hasičskou zbrojnici, velký projekt energetických úspor nachystala podle MŽP brněnská nemocnice u svaté Anny.

Z Národního plánu obnovy dostanou peníze i další obce, které se rozhodly, že budou lépe hospodařit s dešťovou vodou. Bezmála 40 samospráv může začít budovat záchytné nádrže, parkoviště s propustnými plochami, revitalizovat vodní plochy nebo upravit svoje budovy tak, aby zachytávaly dešťovou vodu, která se pak dále využije.

Dále s projekty uspěli například zpracovatelé autovraků, kteří ze starých aut získávají dále využitelné suroviny, obce sdružené v Paktu starostů a primátorů pro klima a energii nebo správci národních parků, kteří potřebují vykoupit pozemky ve zvláště chráněných územích.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK