Nový zvířecí útulek by v Pardubicích mohl být nedaleko průmyslové zóny ve Starých Čívicích, v místě byly silážní jámy. O návrhu budou ve čtvrtek rozhodovat zastupitelé. Předchozí tři navržená místa neschválili. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Charvát (ANO), který záměr předkládá. V současnosti je útulek ve Štrossově ulici, nemá tam ale dost místa.

Po sanaci lokality ve Starých Čivičích, kde jsou bývalé zemědělské jámy, by tam mohl vzniknout útulek, veterina a služebna městské policie, která by tam měla služební psy. Investice je za 69 milionů korun.
Je to čtvrtý návrh městského útulku za poslední čtyři roky, k tomu se prověřilo přes 30 lokalit, které se různě analyzovaly,“ řekl Charvát. V minulosti neuspěly návrhy umístit zvířecí útulek v bývalých kasárnách na Hůrkách, v lesoparku na Dukle, kde je kousek základní škola, dodal. Lokalita v Čívicích je u hlavní silnice, jezdí tam městská hromadná doprava. Podle primátora je tak dostupná pro všechny. V okolí není bytová zástavba, útulek by tak nemusel nikomu vadit. Cena podle Charváta není vysoká, navíc by útulek město stavělo na etapy.

Rozdělili jsme projekt na tři části, služebna pro městskou policii je deset milionů korun, veterina je za 14 milionů korun a vlastní útulek je za 44 milionů korun. Ve Zlíně stavěli útulek v roce 2005 za 38 milionů korun, v Havířově ho v roce 20088 stavěli za necelých 42 milionů korun,“ řekl Charvát.
Útulek by měl mít zelené střechy, výběhové louky, dostatečné zázemí pro různé druhy zvířat.

„Jsou potřeba například kotce pro malé pejsky, velké psy, nemocné psy, agresivní pejsky, pro různá zvířata v karanténě, pro ptactvo, je toho hodně,“ řekl Charvát. O potřebě změnit místo útulku městští politici debatují od roku 2003. Útulek je teď ve veterinárním areálu ve Štrossově ulici, kde nemá ideální podmínky. Navíc město tam chce stavět dům pro seniory.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK