Ekologické sdružení Calla vytvořilo či obnovilo v různých jihočeských pískovnách v posledních 12 letech dvě desítky tůní. Slouží jako zázemí pro ohrožené druhy živočichů, které jinde nemají vhodné podmínky.

„Bereme naše projekty v pískovnách jako příležitost k ochraně ohrožených druhů naší fauny. Tůně však nestačí pouze vytvořit, ale je třeba je dále sledovat a dlouhodobě se o ně starat. Pokud je totiž ponecháme pouze přírodním procesům, dostává se do nich listí a další materiál, který je postupně zaplní. Z takové tůně postupně mizí většina ohrožených druhů. Proto je důležité čas od času tůně obnovit nebo vedle vytvořit nové, případně v jejich okolí vyřezávat náletové dřeviny,“ řekl Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Předloni pro Callu vypracoval entomolog Vojtěch Kolář z Biologické centra Akademie Věd ČR studii o oživení tůní v jihočeských pískovnách. Vyplynulo z ní, že v některých pískovnách třeba společně žijí všechny tři druhy jihočeských čolků – čolek velký, obecný i horský. Účelem studie bylo také naplánovat další péči o tůně v pískovnách.

Od doby vypracování studie nám v pískovnách přibyly tři tůně. Jedna je v Pískovně Třebeč nedaleko Borovan a naposledy dvě tůně v Pískovně Ledenice na konci loňského roku. Letos je postupně objíždíme a sledujeme, jaké druhy se do nich zatím stihly nastěhovat,“ řekl Řehounek.

Autor: Sdružení Calla
Zdroj: ČTK