Cesta k Pravčické bráně v národním parku České Švýcarsko bude od příštího týdne přístupná jen o víkendech. Ve všední dny bude pokračovat kácení stromů narušených požárem, který v létě zasáhl plochu přes 1000 hektarů. Pracovat se bude také v areálu Sokolího hnízda. Geologové prohlédli soutěsky v Hřensku a další místa v parku, kde hořelo. Na základě jejich závěrů se rozhodne o dalším postupu prací.

Stezka na Pravčickou bránu se po dvou měsících otevřela 1. října. „Chtěli jsme alespoň částečně pomoci zachránit turistickou sezonu, shazovaly se menší kameny, kácelo to, co bylo u cesty. Teď se na místo vrátíme a budeme pokračovat,“ uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov. V pracovní dny bude uzavřený také zámeček Sokolí hnízdo, kde bude provozovatel pokračovat v údržbě. Uzavírka cesty bude vyznačená v terénu, u vstupů do pracovního prostoru budou hlídky, aby se návštěvníci nedostali do míst, kde by jim hrozilo nebezpečí.

V parku se intenzivně pracuje od chvíle, kdy bylo možné vstoupit na požářiště. Vysoké nasazení podle Salova vyžadovalo zprovoznění silnice z Hřenska do Mezní Louky i otevření cesty k Pravčické bráně, která je jednou z největších turistických atrakcí v Českém Švýcarsku. Nadále zůstává pro veřejnost uzavřená Gabrielina stezka z Mezní Louky k Pravčické bráně, která po nedávném požáru čeká na zabezpečení skal i stromů.

Geologové prohlédli soutěsky říčky Kamenice, které jsou druhým velkým lákadle pro návštěvníky. V tomto případě zatím podle Salova nelze odhadnout, zda bude moci Hřensko obnovit provoz lodiček na startu nové turistické sezony. „Musíme počkat na zprávu geologů a také na zimu, během níž si příroda s některými věcmi může spontánně poradit,“ uvedl Salov.

Policie vyšetřuje požár, který vypukl 24. července, jako obecné ohrožení. Pravděpodobně vznikl v Malinovém dole. Policejní mluvčí Eliška Kubíčková řekla, že nemá žádné nové informace ke zveřejnění. Podle ní bude prověřování události trvat zřejmě ještě několik měsíců.

Při hašení se vystřídalo 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Škody správa parku odhaduje na 100 milionů korun. Obyvatelé z několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.

Autor: Tomáš Salov (mluvčí správy parku)
Zdroj: ČTK
Zdroj: Region České Švýcarsko