Pardubice si nechají zpracovat akční plán pro energii a klima, který jim pomůže zvládnout energetickou krizi. Dlouhodobá strategie magistrátu pomůže šetřit energie, může si je i samo vyrábět. Zároveň zavede adaptační opatření, které lidem zpříjemní život ve městě. Zastupitelům to řekl předkladatel Robert Hrdina (Zelení za Piráty).

Na začátku příštího roku vypíše Národní program Životní prostředí výzvu, která může Pardubicím pokrýt až 80 procent nákladů na zpracování akčního plánu pro energii a klima. Město ušetří statisíce korun. Podmínkou je členství Pardubic v Paktu starostů a primátorů, dobrovolném společenství evropských měst, kterým se zavážou ke zvyšování energetické účinnosti a používání obnovitelných zdrojů energie.

„Členství nás přitom nic nestojí. Je to hlavně závazek, že v Pardubicích nebudeme o úsporách a snižování emisí jen mluvit, ale začněme konečně i něco dělat. V době energetické krize potřebujeme plán, jak efektivně snížit závislost na dovážených a drahých fosilních palivech, potřebujeme posílit energetickou soběstačnost a ušetřit na energiích,“ řekl Hrdina.

Akční plán pro energii a klima je podle něj osvědčený formát. V Evropě na něm staví přes 11.000 měst a obcí. S Hrdinou předkládal návrh také primátor Jan Nadrchal (ANO). Schválilo ho 32 zastupitelů z 36 přítomných. Opoziční občanští demokraté v minulém týdnu vyjádřili obavu, aby se město kvůli plánu nezavázalo k investicím, které bude nutné splnit a které třeba nebudou efektivní, uvedli Petr Kvaš a Jan Mazuch (ODS).

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK