V sobotu 25. března se uskuteční globální kampaň na ochranu klimatu. Do akce s názvem Hodina Země se bude moct zapojit každý od jednotlivců přes organizace až po města či obce. Úkolem bude zhasnout světla po dobu jedné hodiny, a to mezi 20:30 a 21:30.

Zájemci by podle organizátorů měli svou účast potvrdit na webových stránkách hodinazeme.cz. Podle institutu mohou přispět ke zlepšení životního prostředí také vlastním závazkem, například snížením teploty v domácnosti nebo omezením konzumace masa. Inspiraci pro dobrovolné závazky najdou účastníci akce rovněž na webu, kde mohou zjistit i to, kolik emisí skleníkových plynů CO2 díky své činnosti ušetří.

Hodina Země je zajímavá v tom, že lidem umožňuje osahat si velmi konkrétně souvislosti ochrany klimatu s každodenními životy,“ řekla Jitka Martínková z Klimatické koalice. Veřejnost se podle ní může díky kampani zabývat například otázkami, z čeho se skládá uhlíková stopa lidí či jaký má strava nebo doprava vliv na životní prostředí.

Hodina Země se poprvé konala v Sydney v roce 2007, podle ekologického institutu tehdy zhasla světla i budova australské opery. Od té doby se akce koná tradičně vždy poslední sobotu v březnu, po celém světě ji koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF).

V České republice se kampaň pořádá od roku 2010. Loni se podle institutu zapojilo 756 jednotlivců, 133 obcí včetně 12 statutárních měst, 84 organizací, firem i škol a čtyři památky.

Autor: Klimatická koalice a Ekologický institut Veronica
Zdroj: ČTK