Ve dnech 20.-23. 10. proběhl v Brně 47. ročník MFF EKOFILM. Každoročně jsou na festivalu otevírána některá z aktuálních environmentálních témat současnosti. Tento rok byla tématem festivalu zelená architektura s claimem Adresa: Země. Festival tak chce zdůraznit, že máme jen jednu planetu pro náš společný domov nejen s dalšími lidmi, ale hlavně s přírodou.Tradičně jsou také vyhlášeny výherní snímky festivalu a EKOFILM představil své letošní vítěze.

Hlavní cenu ministra životního prostředí Richarda Brabce získal polský snímek Velryba z Lorina režiséra Macieje Cuskeho o soužití dvou mizejících civilizací na Čukotce: kmene Čukčů a majestátních velryb. Film bez zbytečných slov nabízí zamyšlení, jak lidé, kteří po generace žili v soužití s přírodou, přicházejí o svůj tradiční způsob života, který je na velrybách závislý.

Richard Vrabec vysvětlil své důvody pro udělení hlavní ceny tomuto filmu. „Na porotu i na mě udělal dokument o malé komunitě na severovýchodní Sibiři Velryba z Lorina opravdu dojem. Bez příkras ukazuje, jak a za jakou cenu je možné přežít na jednom z nejpustších míst světa. Ustát místní podmínky znamená splynout s přírodou v její nejkrutější podobě. Právě to nás motivuje, abychom přemýšleli o našem společném místě pro život, Adrese: Zemi, a hledali způsoby, jak žít ve vzájemné symbióze,“ říká.

Film vyvolal silné emoce i u nizozemského filmaře a architekta Jorda de Hollandera či Veroniky Khek Kubařové, která taktéž zasedla v křesle poroty. K tomuto filmu si dokonce poznamenala, že byl konec „tak hustý, že jsem to nedala“ a film se tak stal jediným, který téměř nedokoukala.

Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika si odváží slovenský dokument Zlatá země režiséra Dominika Jursy. „Považuji za důležité ukazovat, že stav životního prostředí na konkrétních místech mají ve svých rukou hlavně lidé, kteří tam bydlí. Lidé na východním Slovensku se spojili a díky vzájemné spolupráci se jim podařilo uchránit krásný kus země před velmi nešetrnou těžbou zlata. Dokázali se postarat o ten malý kousek světa, za který cítí zodpovědnost, a ukázali tak cestu nám všem,“ svěřuje se s motivacemi pro udělení ceny prezident festivalu Ladislav Miko.

Soutěžní sekci Krásy přírody vyhrál domácí snímek Český žurnál: Slepice, virus a my režiséra Filipa Remundy, natočený v koprodukci s Českou televizí. „Film je příjemné a poučné zpracování domácí reality show o soužití rodinky se slepicemi zachráněnými z klecového velkochovu aneb z klece na venkov v čase pandemie. Ukazuje velkou změnu nejen pro slepice, ale i pro rodinu. Děti se rozhodly, že nechtějí jet na prázdninový tábor, chtějí být se zachráněnými slepicemi, kterým dala rodina šanci na delší a příjemnější život,“ hodnotí slovenský režisér, producent a letošní porotce Tomáš Hulík.

Zajímá vás, jaké snímky vyhrály soutěžní sekce jako jsou například Středoevropské filmy či Nejlepší krátký film? Stačí zabrousit na stránky EKOFILM, kde jsou vítězné snímky vyhlášeny spolu s dalšími dojmy porotců.

Vítězné snímky naleznete na těchto webových stránkách.

Více informací o celém festivalu naleznete zde.

Autor: Ekoosvěta