Antarktida zažívá v posledních letech nadprůměrně teplé počasí, potvrzují letošní pozorování vědců z Masarykovy univerzity. Nedávno se vrátili z polární stanice na Ostrově Jamese Rosse, dnes hovořili s novináři. Právě v okolí stanice lze dobře pozorovat současné procesy spojené s klimatickou změnou i odhadovat budoucí dopady.

Odledněná plocha je ideálním „hřištěm“ pro výzkum toho, jak bude Antarktida z větší části vypadat v horizontu několika desítek let, řekl dnes novinářům vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt.

Vědci dlouhodobě sledují teplotu, srážky, mocnost ledovců i řadu dalších parametrů v okolí stanice. Zároveň pozorují živou přírodu od mikrobů přes lišejníky, řasy a nižší rostliny až k tučňákům či větším savcům.

Letos účastníci expedice zažili velmi dynamické počasí. Zpočátku bylo hodně sněhu, pak se oteplilo a sníh ustoupil. Dokonce roztál led na jezerech, která poslední roky zůstávala zamrzlá. Díky dobrému počasí mohli účastníci výpravy snímkovat okolí stanice z dronu, odebírat vzorky a lépe sledovat některé přírodní procesy.

Podařilo se nasnímkovat 12 kilometrů čtverečních v okolí stanice, uvedla členka výpravy Michaela Kňažková. Na základě snímků vznikne také 3D model reliéfu. Z Antarktidy se vědci jako vždy vrátili s množstvím odebraných vzorků, naměřených dat a dalšího materiálu. „Čekají nás týdny a měsíce, kdy budeme všechno zpracovávat, abychom mohli říci, jak se bezprecedentním vlivem klimatické změny prostředí mění a bude měnit,“ řekl vedoucí výpravy Filip Hrbáček.

Autor: Masarykova univerzita
Zdroj: ČTK