Ochránci přírody vyzývají lidi, aby se v oblasti přírodní památky Mladá na Mladoboleslavsku vyfotili s utrženou kyticí kvetoucí lupiny mnoholisté, pomohou tak chránit vzácné druhy, například hořec křížatý. Invazivní lupina, která letos na jaře ve velkém množství vyrostla v lokalitě přírodní památky, ničí vzácné rostliny a celé biotopy.        

Z některých míst v přírodní oblasti Mladá se podle Milady Vrbové z Českého svazu ochránců přírody kvůli lupině už téměř ztratil například hořec křížatý, který patří mezi silně ohrožené druhy. „Lupina vytlačuje původní vzácné druhy rostlin, a tím i na ně vázané živočichy. Nejen že jim ubírá prostor, ale půdu také obohacuje o dusík, a tím ji pro vzácná rostlinná společenstva znehodnocuje,“ řekla Vrbová. Půda bohatá na dusík je vhodná například pro růst kopřiv, nevyhovuje však orchidejím či dalším druhům, které velké množství dusíku nesnesou.

„Letos lupiny zase přibylo, v té oblasti se neseká a lidi si myslí, že když je hezká, bude možná i vzácná, tak ji moc nelikvidují,“ doplnila. Na začátku června je podle ní na likvidaci ideální čas, protože lupina právě kvete, a ještě se nestihla vysemenit. Lidé by neměli utrženou lupinu pohodit na jiném místě, ale úplně z přírody odnést.

Lupina mnoholistá, která je známá i pod názvem vlčí bob, je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. K její likvidaci v minulosti vyzývali návštěvníky i správci národních parků na Šumavě a v Krkonoších.

Národní přírodní památka Mladá je chráněné území poblíž Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku a Milovic na Nymbursku. Bylo vyhlášeno 23. června 2020 na ploše téměř 1250 hektarů, ochranné pásmo zaujímá plochu přes 58 hektarů.

Za fotografii největší kytice lupiny z Mladé ochránci lidi odmění. Fotografie mohou posílat na e-mail info@csopklenice.cz.

Autor: ČSOP
Zdroj: ČTK