Lesníci mají letos žně, v korunách mohou sbírat osivo, které poslouží ve školkách k vypěstování nových stromů. Letošek je semenným rokem pro většinu druhů listnatých stromů i jehličnanů. Stromy v lesích neplodí každý rok, potřebují dobré podmínky a kumulovanou zásobu živin. Sběr semen je v plném proudu i ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny, informovala mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Tereza Pospíchalová.

Zkušení lezci musí vystoupat po kmeni stromů desítky metrů nad zem. „Lezeme takzvaně bezeškodnou horolezeckou technikou, využíváme obhazovací smyčky, takže kmen stromu zůstane neporušený. Člověk musí mít k této práci dobrou fyzičku a přistupovat k ní s respektem,“ popsal sběrač Miloš Budík. V srpnu a září sbírali ve školním podniku šišky jedle bělokoré a douglasky tisolisté.

Z 1000 kilogramů šišek jedle získáme až 140 kilo osiva, z douglasky asi 15 kilo osiva. Z něj následně ve školkách vypěstujeme sazenice, které vrátíme zpět do lesa,“ popsal vedoucí lesních školek Josef Cafourek. Zda je daný rok semenný, zjišťují u jehličnanů lesníci tak, že několik šišek utrhnou či sestřelí, podélně rozřežou a spočítají na řezu plně vyvinutá semena. Aby se sběr vyplatil, musí mít šiška minimálně tři semena.

Po sběru se šišky jedle a douglasky v přechodných skladech rozloží na suchém, dobře větraném místě, kde ještě zhruba měsíc dozrávají a vysychají, až se začnou rozpadat. Poté v semenářském závodu projdou takzvanými lušticími komorami. Dokonale očištěná pak putují zpět do lesních školek, kde je uskladní do jarního výsevu, případně zamrazí pro výsevy v následujících letech.

Semenné roky nenastávají u všech dřevin ve stejnou dobu, zpravidla však jde o dvou – až tříletou periodu, výjimku tvoří buk, u něj semenné roky nastávají po čtyřech až osmi letech. Ve školním podniku už teď vědí, že letos mohou počítat i s úrodou žaludů a bukvic.

Autor: Mendelova univerzita v Brně
Zdroj: ČTK