Průmyslovým subjektům v energeticky náročných odvětvích chce ministerstvo životního prostředí za loňský rok vyplatit kompenzace ve výši 1,64 miliardy korun. Peníze jsou určeny podnikům za účelem předejít takzvanému úniku uhlíku. Úřad návrh nařízení vlády vložil do meziresortního připomínkového řízení.

Nejnavštěvovanějším místem v Ústeckém kraji byl loni CzechTourism chomutovský zoopark. Na druhém místě byl Památník Terezín. Vyplývá to z informací agentury CzechTourism, které zveřejnil na webu Ústecký kraj. Turistiku na severu Čech výrazně poznamenal požár v Národním parku České Švýcarsko, který byl největší v novodobé historii České republiky.

Zoopark v Chomutově loni navštívilo 246.000 lidí, oproti roku 2021 je to nárůst o 17 procent. Zatímco v době covidu se na předních příčkách umisťovaly přírodní památky, po covidu se vrátila vysoká návštěvnost těch historických. Památník Terezín zaujal druhé místo s 186.000 návštěvníky, meziroční rozdíl je o 147 procent.

Vytrvalá zůstává obliba zoologických zahrad. Třetí místo v kraji obsadila ústecká zoologická zahrada se 157.000 návštěvníky, do děčínské zavítalo 134.000 lidí. Mezi zámky je jasně nejoblíbenější zámek Děčín, který patří městu. Památka, kterou od roku 1920 do roku 1991 využívala armáda, je otevřená celoročně. Radnice usiluje o to, aby se zámku vrátil význam společenského, kulturního, vzdělávacího a reprezentačního centra pro celý region.

Mezi nejoblíbenější turistické lokality v době covidu i před tím patřilo České Švýcarsko. CzechTourism území jako celek do žebříčku nejnavštěvovanějších konkrétních míst nezapočítává. „Ačkoli loňský ničivý oheň vyhnal zhruba 30 procent návštěvníků v turistické sezóně, jsou přesto Edmundova soutěska, Mezná, Gabrielina stezka, Jetřichovické soutěsky a Kyjovské údolí taková lákadla, že je navštívilo úctyhodných 430.000 turistů,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). „V roce 2023 očekáváme návštěvnost ještě vyšší, snažíme se mnoha cestami dorovnat turistickou návštěvnost po covidu a požáru alespoň na úroveň roku 2019,“ řekl.

Ústecký kraj prostřednictvím destinační agentury České Švýcarsko poskytl vouchery na zvýhodněné ubytování, které byly v krátké době rozebrány. Významně podporuje turistickou dopravu v oblasti a snaží se nabízet alternativy za místa, která jsou kvůli odstraňování následků požáru stále zavřená. Na konci dubna se otevřela sto kilometrů dlouhá turistická trasa Hřebenovka, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor.

Hostů v regionu se loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ubytovalo 581.863. Meziročně je to nárůst o 46,6 procenta. Ve srovnání s rokem 2019, před pandemií covidu, je to méně. Počet lidí, kteří přijíždějí za rekreací na sever Čech a přespí tam, rostl až do covidu nepřetržitě od konce roku 2010. V celostátním žebříčku patří dlouhodobě Ústeckému kraji druhé nebo třetí místo od konce. Méně hostů přespává v Pardubickém kraji a s Vysočinou se sever Čech střídá na další pozici.

Autor: Ústecký kraj / CzechTourism
Zdroj: ČTK
Zdroj FOTO: Mapy.cz