Deset dobrovolníků z různých koutů Evropy pomáhá se zemědělskými pracemi na ekologické farmě v Českých Kopistech na Litoměřicku. Věnují se sklizni různých plodin, například cibule, práci kolem statku a vyměňují si poznatky z oboru zemědělství ze svých zemí. Dobrovolníci budou nedaleko Terezína do 9. srpna. Chtějí se seznámit i s okolím, aby poznali českou kulturu.

Vedoucí studují na univerzitě v Olomouci, samy pocházejí z Ukrajiny. Na takzvaný workcamp přijeli dobrovolníci z Belgie, Španělska, Itálie, Nizozemska, Francie či Srbska. Nejmladšímu účastníkovi je 18 let, nejstaršímu 26. Workcamp je pořádán díky neziskové organizaci INEX – SDA a ekofarmě Svobodný statek na soutoku, který spadá pod komunitní hnutí Camphill.

„Přijeli sem lidé, kteří mají rádi ekologii a chtějí mít novou životní zkušenost,“ uvedla Halanska. Dobrovolníci se o kempu dozvěděli v rámci svých komunit na sociálních sítích, před příjezdem se mezi sebou neznali. Někteří z nich jezdí na podobné akce opakovaně, konají se například v Itálii. „My jsme vlastně takoví tlumočníci a říkáme jim, co mají dělat. Zároveň jsme také dobrovolníci a také pomáháme,“ popsala práci vedoucích Halanska.

Obě vedoucí berou zhruba dvoutýdenní pobyt na statku jako zkušenost a praxi, která jim může pomoci při hledání budoucího zaměstnání. „Také nám to může pomoci seznámit se s jinými lidmi a trochu víc poznat českou kulturu a české zemědělství,“ řekla Tarasjuková.

Skupina si vyzkouší také práci se zvířaty nebo pečení domácího chleba. „Víkendy máme úplně volné. Chceme vidět vesnice v okolí, aby se dobrovolníci dozvěděli něco o Česku, místních lidech a ochutnali zdejší kuchyni,“ doplnila Halanska. V plánu mají navštívit také například Terezín a Litoměřice.

Na farmě žijí i lidé se zdravotními potížemi, kteří pomáhají s balením zeleniny. Statek ji poté dodává do obchodů v ČR i zahraničí. Tarasjuková dodala, že statek pěstuje zeleninu a ovoce bez použití škodlivých látek a zaměřuje se na ekologii.

Autor: Vedoucí doborovolníků Daria Halanska a Nikolietta Tarasjuková
Zdroj: ČTK