Letošní letní prázdniny jsou již v polovině a nás čeká celý srpen, který si můžeme společně v našem kraji užít. Ekologická centra, města a obce v Ústeckém kraji, přesto, že většina příměstských táborů je již obsazená, nabízí mnoho zábavy s environmentálním podtextem pro děti i dospělé. Jestliže tedy ještě nemáte program na celé prázdniny, podívejte se na pár tipů od nás.

Letos proběhne již 39. ročník krásnolipských pochodů

Konkrétně 13. srpna 2023 pořádají krásnolipští turisté turisté pochody, které znáte pravděpodobně pod původním názvem Skalní hrádky Labských pískovců. Z důvodu omezeného přístupu do NP z důvodu kůrovcové kalamity se trasy musely uzpůsobit situaci. Většina tras je připravena hlavně pro mládež a rodiny s dětmi. Na své si ale přijdou i zdatnější turisté, na výběr jsou pěší trasy v délce od 3 do 50 km. Nechybí ani nabídka pro cyklisty, ti si mohou vybrat ze dvou výletů v délce 27 nebo 46 km. Podrobnější informace včetně popisu a zakreslení jednotlivých tras najdete na webu krásnolipských turistů www.kctkrasnalipa.cz.

Cross Parkmaraton 2023

Jste vášniví běžci? Milujete Štafety či nordic walking? Pak si nenechte ujít 26. 8. Cross Parkmaraton, jehož trasy vás zavedou přímo do Národního parku České Švýcarsko. Cross Parkmaraton je součástí Dne Českého Švýcarska, který doprovází zajímavý kulturní program. Součástí jsou samozřejmě i dětské závody. Více informací naleznete na https://www.parkmaraton.cz/.

30. ročník Veletrhu ekologické výchovy

Zahájení veletrhu začíná 30. 8. a nabitý program potrvá až do 2. 9. Veletrh pořádá SEVER Litoměřice a Pavučina a uskuteční se na Skautské základně Mentaurov nad Litoměřicemi. Těšit se můžete na workshopy, exkurze, příklady dobré praxe i odborné panelové diskuze. V programu nebude chybět ani večerní neformální část veletrhu. Více informací o Veletrhu a přihlášky naleznete na https://www.sever.lt/veletrh/.

Večerní safari

Každý srpnový pátek a sobotu, a to až do konce prázdnin, se mohou návštěvníci Zoo Parku Chomutov těšit na výjimečný zážitek v podobě večerní projížďky po safari. Od 28. července je totiž v pravidelné termíny připraven Večerní safari expres. Vyjíždí se vždy ve 20 hodin a sraz na tuto nezapomenutelnou jízdu plnou zážitků je u spodní brány. Více najdete zde: https://zoopark.cz/udalosti/vecerni-safari/

Chcete být v obraze?

Stáhněte si appku ekologického centra Most pro Krušnohoří. Součástí aplikace je i Mobilní Rozhlas. S aplikací budete tak mít všechny informace a kontakty kdykoli při ruce. Pomocí SMS zpráv, e-mailu či hlasových zpráv navíc můžete jednoduše dostávat důležité i zajímavé informace z oblasti ekologie, přírody i vzdělávání přímo do vašeho telefonu a díky tomu vám už nikdy nic neunikne.

Autor: Ekoosvěta
Koordinátor EVVO pro Ústecký kraj
www.ekoosveta.cz