V Dobříši na Příbramsku bude příští rok sledovat kvalitu ovzduší krajské monitorovací zařízení. Rada kraje dnes schválila smlouvu s městem o výpůjčce pozemku ve Školní ulici, na němž bude zařízení umístěno. V minulosti bylo podobně měřeno ovzduší v Čelákovicích, Úžicích, Nymburku, Pečkách a letos v Rakovníku, informoval Josef Holek z krajského úřadu.

Ve středních Čechách jsou stále oblasti, v nichž se neměří ovzduší a údaje nahrazují modelová data. Rada kraje v roce 2017 schválila projektový záměr a podala žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na pořízení mobilního monitorovacího zařízení. Podmínkou pro přidělení dotace bylo, že stanice bude monitorovat kvalitu ovzduší v dané oblasti minimálně rok a bude zajištěno předávání naměřených dat do informačního systému Českého hydrometeorologického ústavu.

Místa pro měření jsou vybírána po konzultaci s meteorology hlavně s ohledem na překročení imisních limitů. První lokalitou se zhoršenou kvalitou ovzduší, kde bylo měřicí zařízení umístěno, byly v roce 2019 Čelákovice. „Následovala obec Úžice u Kralup nad Vltavou, v roce 2021 Nymburk, pak Pečky a v letošním roce je to Rakovník. Na základě požadavku města Dobříš a s přihlédnutím ke skutečnosti, že se v této oblasti nachází minimum stanic imisního monitoringu, byla pro rok 2024 vybrána právě lokalita Dobříše,“ uvedla radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

Dobříš poskytne pozemek bezplatně a zajistí přívod a dodávky elektrické energie. Uzavření smlouvy o výpůjčce pozemku dnes schválila krajská rada. Pozemek bude využit k instalaci dvou sekvenčních vzorkovačů s příslušenstvím na měření koncentrace částic polétavého prachu (PM10) a benzopyrenu v roce 2024. Provoz stanice a analýza vzorků jsou hrazeny z prostředků kraje, jde o 270.000 Kč ročně.

Středočeský kraj podporuje imisní monitoring i v dalších oblastech, kde je nejvyšší koncentrace znečišťujících látek v ovzduší, a to na stanici Mladá Boleslav, Beroun a Kladno Stehelčeves, Kladno Vrapice a Kladno-Buštěhrad.

Autor: Dobříš
Zdroj: ČTK