Středočeský kraj rozdělí mezi 40 lidí s nízkými příjmy 6,9 milionu korun na výměnu kotlů za ekologičtější variantu. První žádosti z takzvané páté vlny dnes schválili krajští radní. Kraj přijímá žádosti o dotace na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti do 31. srpna 2024. Peníze mohou lidé využít na výměnu starých kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, jejichž používání bude od září 2024 zakázáno.

Tentokrát jsou oprávněnými žadateli lidé v důchodu, v invalidním důchodu 3. stupně a ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Alternativou pro ostatní je dotační program Nová zelená úsporám, který zajišťuje Státní fond životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmanky zodpovědný za finance Michael Kašpar (STAN).

Při používání kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po 1. září 2024, hrozí jeho provozovateli pokuta až 50.000 korun. Majitelé starých kotlů mohou požádat o dotaci až 180.000 korun na pořízení nového tepleného čerpadla nebo až 130.000 korun v případě kotle na biomasu. Celkem by mělo hejtmanství rozdělit přes 224 milionů korun od ministerstva životního prostředí, podle informací z letošního června očekává kolem 1500 žádostí.

Podrobné informace k programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva ve Středočeském kraji pro nízkopříjmové domácnosti 2 najdou zájemci na krajském webu.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK