V Česku je aktuálně zhruba 4300 veřejných dobíjecích bodů pro elektromobily, což je o pětinu více než loni. V tiskové zprávě to sdělilo státní Centrum dopravního výzkumu (CDV), které vychází z dat ministerstva průmyslu a obchodu. Česko je v počtu dobíjecích míst podle centra na 13. místě z 27 států Evropské unie. Elektromobilů v Česku přibývá, ale v podílu osobních aut na elektřinu na registracích všech nových vozů je Česká republika podle CDV stále na posledních příčkách unijního žebříčku.      

K letošnímu 30. září mělo Česko na 2313 stanicích 4313 dobíjecích bodů pro elektromobily. Je tak přibližně v polovině žebříčku zemí EU. V počtu elektrovozů je však na nižších místech. Přestože je Česká republika celkově podle CDV desátý největší trh EU v registracích nových osobních aut, v počtu registrací osobních elektromobilů je až na 17. místě. „A v jejich podílu jsme dokonce spolu se Slovenskem až na samém konci,“ uvedl ředitel CDV Jindřich Frič.

Počet bateriových elektromobilů registrovaných v Česku se podle dat centra za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o 49 procent, tedy o 6268, na 20.323. Přibývá i plug-in hybridů, letos o více než 4000 na 12.527. V podílu registrací nových osobních bateriových elektrických vozidel ale Česká republika skončila mezi zeměmi Evropské unie s 2,8 procenta až na předposledním místě před Slovenskem.

„V zemích EU připadá v průměru 12,1 osobních elektrických vozidel s externím dobíjením na jeden veřejný dobíjecí bod. V Česku je to 6,7 vozidel, což nás řadí na šestou příčku mezi 27 členskými státy EU,“ doplnil Frič.

Veřejnou dobíjecí infrastrukturu pro elektromobily v Česku provozuje 120 subjektů. Téměř třetinu veřejných dobíjecích bodů provozuje Pražská energetika, následuje ČEZ s 27,8 procenta a E.ON Drive s 9,1 procenta. Nejvíce dobíjecí bodů je v Praze, a to 1129. Následuje Středočeský kraj s 650 body, kdežto nejméně bodů je podle centra v Karlovarském kraji s 87 dobíjecími místy.

CDV nabízí veřejnosti informace o dobíjecích místech v on-line aplikaci Optimalizace veřejné dobíjecí infrastruktury v ČR. V ní si kdokoli může zjistit například nejbližší veřejné dobíjecí stanice, nebo jestli je v jeho okolí vytipovaná lokalita pro nové stanice.

Autor: Centrum dopravního výzkumu (CDV)
Zdroj: ČTK