Meteorologové v Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci. Kvůli saharskému prachu je už platná také v Jihočeském kraji a na Vysočině. V regionu je v blízké době možné i vyhlášení regulace, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Smogovou situaci meteorologové nejprve vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku. Frýdecko-Místecku a také na Třinecku a posléze také ve zbytku regionu. „Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod tuto hodnotu,“ uvedli meteorologové.

Lidem za současné situace doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže, spojené s vyšší frekvencí dýchání. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedl ČHMÚ. Lidé by také měli maximálně využívat hromadnou dopravu namísto automobilové. Majitelé kotlů na pevná paliva by měli dbát na správné topení.

Autor: Český hydrometeorologický ústav