Majitelé zahrad se mohou zapojit do dalšího kola soutěže Živá zahrada, kterou už 22 let pořádá Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Výzva má motivovat lidi, školy či spolky k tomu, aby se jejich zahrady či balkony staly domovem i pro volně žijící živočichy, například motýly, čmeláky, žáby, ptáky, ještěrky nebo ježky. Na zahradě by tato zvířata měla najít potravu, vodu, bezpečný úkryt či místo pro rozmnožování. Zájemci každoročně sledují na svém pozemku vybrané druhy a svá pozorování zaznamenávají do mapovací karty. Další informace najdou na webu www.zivazahrada.cz. Jarní kolo pozorování začíná pro školy dnes, pro ostatní zahrady od pátku 24. května.

Projekt Živá zahrada se snaží vytvořit ze zahrad místo přívětivé pro volně žijící zvířata. Má poukázat na to, že sterilní prostředí zahrad ošetřovaných chemikáliemi, s intenzivně sekanými trávníky, nepropustnými ploty, bez stromů a přirozených zákoutí vytváří plochy nepřátelské vůči okolní přírodě.
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlásil rok 2024 Rokem motýlů. Má upozornit na to, že kromě své krásy hrají motýli v přírodě významnou roli – nejen že jsou důležitými opylovači, navíc jsou – hlavně jejich housenky – také složkou potravy pro řadu dalších živočichů. Zahrada přívětivá pro motýly by měla být podle ochránců přírody hlavně různorodá. „Je kosená je po částech, což vytváří mozaiku menších ploch, z nichž některé jsou čerstvě posečené, některé byly posečené před dvěma měsíci a některé zůstávají neposečené až do dalšího roku. Do toho nějaké listnaté stromy a keře, které by však neměly tvořit souvislý porost. Pro motýly ideální jsou třeba hlohy,“ uvedl za ČSOP Petr Stýblo.
Na zahradě mají být místa osluněná i zastíněná, vhodné jsou hromady kamenů, dřeva či drobné vodní plochy. Motýli ocení nejen kvetoucí rostliny, ale i takové, které housenkám slouží jako potrava, to jsou například různé jeteloviny. Na motýlí zahradě mají místo i takové druhy, jako jsou bodláky či kopřivy, protože na nich také žije mnoho druhů motýlů. Pro housenky či kukly jsou důležité i odkvetlé květiny či rostliny, které nijak nápadně nekvetou. I proto je vhodné část porostu ponechat po celý rok, přičemž tato část by měla být každý rok jiná, dodal Stýblo. Samozřejmostí je nepoužívat žádné chemické prostředky, zejména ty na hubení hmyzu.

Autor: Český svaz ochránců přírody