Sdružení Děti Země v Brně vyhlásí vítěze ankety Zelená perla o antiekologický výrok za rok 2023. Ve finále je 18 výroků od 14 lidí, vítěze vybírá komise. Cenu za rok 2022 loni dostal někdejší primátor Českých Budějovic a nynější městský a krajský zastupitel Jiří Svoboda (ANO).

Do ankety lidé zaslali 30 výroků od 17 lidí, do finále postoupilo 18 výroků. Největší šanci ji získat má starosta Hluboké nad Vltavou a senátor za ODS Tomáš Jirsa, porotci posuzují tři jeho výroky. Po dvou výrocích mají předseda hnutí ANO, poslanec a majitel Zelené perly 2013 a 2019 Andrej Babiš a také předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

Výroky z roku 2023 mohla veřejnost zasílat do 13. června. Spolek dříve organizoval i oceňování antiekologických činů Ropák roku. Předloňský 30. ročník byl ale poslední, podle pořadatelů anketa splnila svůj porevoluční účel.

Loni do ankety dorazilo 26 výroků. Vítězem se stal tehdejší českobudějovický primátor Svoboda, který v časopise Respekt uvedl, že řeky ve městě jsou nákladnou dopravní překážkou a že by plocha lépe posloužila jako parkoviště.

Autor: Děti Země