Jménem Ekocentra SEVER Litoměřice Vás srdečně zveme na 30. ročník VELETRHU EVVO – vzdělávací akce pro lektory a další aktéry ekologické výchovy z celé ČR. Letos poprvé se Veletrh koná v Ústeckém kraji.

Pořádá ho Ekocentrum SEVER Litoměřice na Skautské základně Mentaurov.

Celý program a další informace najdete na www.sever.lt/veletrh/ .

NABÍZÍME VÁM PROGRAMOVÝ BALÍČEK, Z NĚHOŽ SI SAMOZŘEJMĚ MŮŽETE VYBRAT JEN ČÁST:

STŘEDA 30.8.

16:00 – 18:00 PANELOVÁ DISKUZE: Poznej a chraň v průmyslovém kraji

Smyslem diskuze je ukázat kontrasty: krásný kraj, plný přírodních i kulturních památek a na druhé straně zájmy průmyslu a lokálních „šíbrů“, které krajem (i krajskou politikou) historicky prorůstali. Budeme se soustředit na to, v čem je Ústecký kraj jiný než ostatní kraje a hledat, zda je v něm možné najít i nějakou inspiraci.

Účast přislíbili Jan Rovenský (Greenpeace), sedlák Daniel Pitek, bývalá ředitelka Ústecké ČIŽP Jana Moravcová a starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Moderovat bude Petr Panaš, dřívější ředitel SEVERu Litoměřice a dnes místostarosta Litoměřic.

19:00 – 21:00 OSLAVA 30 LET VELETRHŮ EVVO

Pojďme si užít společný večerní čas, při němž si připomene historie 30 veletrhů Pavučiny. Vezměte s sebou vzpomínky, zážitky i artefakty z veletrhů, na kterých jste  byli. Kde jste byli poprvé, s kým jste se potkali, co byste zopakovali a co určitě ne?  Co vám veletrhy přinesly a jak by měly vypadat v budoucnu?  Ke vzpomínání i výhledům si dáme dobré jídlo i pití.

Ideální příležitost potkat se v neformální atmosféře se špičkami české ekologické výchovy a zástupci většiny českých ekocenter.

ČTVRTEK 31.8. 8:30 – 18:00 CELODENNÍ EXKURZE: Zámek Jezeří, NPR Bořeň a Radovesická výsypka
Exkurze zaměřená na kontrasty v krajině severozápadních Čech. Dopoledne navštívíme bukové lesy na stráních Krušných hor a zámek Jezeří, který musel málem ustoupit těžbě. Naším průvodcem bude starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, dlouholetý bojovník proti prolomení limitů těžby uhlí na Mostecku.
Odpoledne nás čeká výstup na unikátní znělcový masiv Bořeň u Bíliny (NPR) a nakonec prohlídka sukcesních ploch na Radovesické výsypce. Provede nás botanik a znalec krajiny Českého středohoří Karel Nepraš.

Jedeme pronajatým autobusem a účastníci dostanou na cestu obědový balíček.

Více informací najdete na webových stránkách (Veletrh – program – SEVER Litoměřice).

Ekocentrum SEVER Litoměřice
www.sever.lt
jan.kotera@sever.lt
775 107 906

Autor: SEVER LT