Zdá se vám, že výroba a prodej šachtových poklopů patří spíše do kategorie všedních prací? Alexandra Vondráková však dokázala, že tento byznys není fádní, a navíc v ženském kolektivu se mu více než daří. Zajímavý podcast a článek vytvořila autorka Jitka Slezáková pro mujrozhlas.cz a my bychom vám rádi přiblížili, co že se to v Barchově nedaleko Pardubic vlastně děje.

Alexandra se k práci s poklopy dostala docela náhodou, kdy v devadesátých letech pracovala jako hosteska a v rámci veletrhu dělala firmě s poklopy zastoupení. „Projela jsem snad všechny projekční kanceláře a stavební firmy v Česku. Plastový poklop jsem vozila s sebou a přinesla ho ke stavbařům až na stůl. Tenkrát nebyl internet, mobily teprve začínaly, tak jsem jezdila s poklopem v kabelce a s papírovou mapou na volantu,“ říká ředitelka firmy Gabex Alexandra Vondráková.

V začátcích podnikání se musela potýkat s předsudky na svou osobu a překonávat nedůvěru stavebních odborníků, nicméně po čase se jí začalo velmi dařit. Nyní pracuje se svým ryze ženským vedoucím týmem na dalších inovacích. Tvrdí ale, že bez mužů by se výrobě nedařilo tak, jak má.

Alexandra nezůstala pouze u plastových poklopů, ale zabývá se i recyklací šedé vody v domácnostech. Své ekologické řešení nabízí hlavně do novostaveb a v Barchově už tak spotřebu pitné vody úspěšně snižuje. „Je to téma velmi aktuální. Dokážeme domácnosti uspořit 60 až 80 procent vody. Stačí nainstalovat do domu tzv. bytovou studnu, která připomíná tak trochu velkou lednici“, říká.

Dle ČZSO v minulém roce bylo celkem v Pardubickém kraji vyfakturováno 81,4 litru vody na hlavu na den, což sice představovalo v mezikrajském srovnání třetí nejnižší spotřebu, ale každým rokem se tato čísla zvyšují. Podle statistik spláchne jedna osoba průměrně sedmkrát denně. U čtyřčlenné domácnosti je to kolem 28 spláchnutí za den, což za jediný měsíc dělá více než 800 spláchnutí toalety. Při takovém čísle se na ceně za vodu pozitivně projeví každý litr vody, který se podaří ušetřit. A v tomto případě šetří nejen peněženka, ale i příroda.

Trendem některých domácností je s vodou šetřit, proto se Alexandra setkává i s tím, že například lidé již použitou vodu po koupání splachují do toalety, a právě na tomto principu by měla fungovat i bytová studna. Vřele doporučujeme poslechnout si celý podcast, který přináší spoustu zajímavých informací ohledně jak plastových poklopů, tak i problematiky plýtvání pitné vody.

Autor: Ekoosvěta