Téměř pět milionů korun chce rozdělit Jihomoravský kraj vodním záchranářům, včelařům a neziskovým organizacím. Vodní záchranáři by měli dostat 2,5 milionu korun, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Alena Knotková. V dotačním programu včelařů je téměř 1,5 milionu. Milion dostanou neziskové organizace jako například Armáda spásy nebo Český červený kříž. Podporu ve všech třech oblastech musí ještě schválit zastupitelé.

U vodních záchranářů by měly peníze mířit Vodní záchranné službě Brno-město a pobočným spolkům Vodní záchranné služby ČČK Křetínka, Blansko, Brno nebo Nové Mlýny. „Na nádržích, jako jsou právě Nové Mlýny, Brněnská přehrada nebo i Křetínka, to čím dál více ožívá moderními vodními sporty. Nese to s sebou ale i větší riziko úrazů, a je proto velmi důležité, abychom měli kvalitně vybavené a proškolené záchranáře, kteří budou připravení kdykoliv zasáhnout,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Peníze půjdou na vybavení, výstroj, údržbu a výcvik.

Podpora zamíří i neziskovým organizacím, jako jsou například Český červený kříž v Brně a Blansku, Armáda spásy, ADRA, Horse Emergency, nebo Sirius a Jihomoravská brigáda Svazu záchranných brigád kynologů ČR. „Pro neziskovky jsme schválili skoro milion korun. Dokáží často mnohem lépe než stát nebo kraj pomoci, kde je potřeba. Společně jsme prošli těžkými zkouškami kolem tornáda nebo pomoci uprchlíkům, a proto jsme rádi, že můžeme dál spolupracovat,“ řekl Grolich. Peníze pomohou například při výcviku záchranných psů, s organizací školení nebo přípravou terénních týmů na mimořádné situace.

Peněz z kraje by se měli dočkat i včelaři. „Vyčlenili jsme 1,45 milionu korun. Celkem tak podpoříme 34 základních organizací Českého svazu včelařů nebo včelařských spolků,“ uvedl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL). Peníze poslouží například na výsadbu medonosných rostlin nebo na výchovu včelařského „dorostu“. „Naším cílem je pomoct prostřednictvím organizací svazu včelařů a včelařských spolků sdružujících na 5000 zájmových včelařů vytvořit odborně-materiální zázemí pro chov silných a zdravých včelstev na jihu Moravy. Hospodářská a ekologická funkce včel je ve společnosti i v krajině nezastupitelná,“ dodal Zámečník.

Autor: Jihomoravský kraj
Zdroj: ČTK