Ministerstvo zemědělství poskytne v letech 2022 a 2023 dotace na nákup učebních pomůcek pro střední a vyšší odborné zemědělské školy za až 140 milionů korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva. Dotační program podle něj fungoval už v letech 2017 až 2021, kvůli velkému zájmu byl prodloužen.

Těší mě, že můžeme v tomto úspěšném dotačním programu pokračovat. Vzdělání a podpora budoucích zemědělců je naprosto zásadní. Rád bych, aby mělo více mladých lidí zájem studovat zemědělství a poté v něm i pracovat, a věřím, že nejmodernější vybavení škol tomu pomůže,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Plánovaný rozpočet na podporu zemědělských škol je 140 milionů korun. Výše dotace může dosáhnout maximálně 90 procent prokazatelně vynaložených a schválených výdajů a může činit maximálně 1,66 milionu korun na jedno Centrum odborné přípravy na rok. Spoluúčast příjemce dotace musí být minimálně deset procent.

Celkem bylo jmenováno 42 Center odborné přípravy, které připravují žáky v oborech zemědělství a lesnictví, veterinářství a potravinářství. Školy získaly status Center odborné přípravy v letech 2016 až 2018 od ministra zemědělství na základě nominací zřizovatelů škol a výběru komise na národní úrovni.
Z dotačního programu ministerstva je možné nakoupit mimo jiné modely, přístroje, nářadí, nástroje, stroje, živou zvěř nebo odborný software. „Takové pomůcky slouží jako zdroj informaci a zlepšují dovednosti žáků a studentů v praktických odborných činnostech. Podpořit je možné pořízení učebních pomůcek, které jsou dlouhodobým nehmotným i hmotným majetkem a musí být využity výhradně pro výchovu a vzdělávání,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Ministerstvo také zveřejnilo konkrétní zásady, kterými se podmínky pro poskytování dotací stanovují.

V letech 2017 až 2021 ministerstvo zemědělství z programu podpořilo například nákup GPS a vybavení do laboratoří, různé modely jako průtočný biotop, model koně pro simulaci koliky a prasnice pro inseminaci, ale také živá zvířata, cukrářskou pec nebo traktory s přívěsy.

Autor: MZE
Zdroj: ČTK